Blog

Hoe blus je een batterijbrand?

Het blussen van een batterijbrand kan riskant zijn vanwege de giftige gassen en het risico op explosie. Hoe blus je dan op een veilige manier een batterijbrand? Bekijk deze 5 tips.

1. Veiligheid voorop!

Zorg dat je jezelf en anderen buiten gevaar plaatst door de omgeving te evacueren.

2. Gebruik de juiste brandblusser

Als je er een bij de hand hebt en het veilig is om te doen, gebruik dan een speciale brandblusser voor lithium-ion batterijbranden. Een batterijbrand kan niet worden geblust met een normale blusser. Alleen met een speciale blusser creëer je gelijk een thermische blokkade, voorkom je herontbranding van de batterij en het overslaan van de brand.

Lion Fire Safety
3. Isolatie

Probeer de batterij te isoleren van andere brandbare materialen om verdere verspreiding van de brand te voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een speciale blusdeken voor batterijbranden, tas of veiligheidskast.

4. Bel de brandweer

De brandweer heeft de juiste uitrusting én expertise om batterijbranden veilig te blussen. Het is dus raadzaam om hen te bellen.

5. Blijf op veilige afstand

Blijf uit de buurt van de brand, zelfs nadat het lijkt te zijn geblust, om herontsteking te voorkomen. Onthoud: veiligheid staat voorop. Als je niet zeker bent van wat te doen, verlaat dan onmiddellijk de locatie en laat het over aan professionals.

Batterijbranden worden veroorzaakt door lithium-ion. Meer weten over de risico’s van deze batterij? Lees het in onze gratis whitepaper.

We denken graag met je mee!

Gratis en vrijblijvend advies?

KMA Group levert al sinds 1866 de beste beschermingsproducten voor personen en goederen. Expertise en maatwerkoplossingen voor textiele bescherming en brandveiligheid. Afhankelijk van jouw specifieke wens kunnen we je adviseren in de beste oplossing.