Blog

Veelgestelde vragen accubrand

Veelgestelde vragen over accubranden: je vindt ze hier! Wat zijn de risico’s en op welke manier kan je risico’s met accu’s beheersen? Lees snel verder voor de antwoorden op jouw vragen over batterijbranden.

Wat is thermal runaway in accu's?

Thermal runaway is het ’thermisch op hol slaan’ van cellen in een lithium-ion batterij. Dit is een proces waarbij de temperatuur in de batterij zo hoog wordt dat de omstandigheden veranderen wat voor nog hogere temperaturen zorgt. De gevolgen van deze kettingreactie zijn het ontvlammen, of zelfs ontploffen van de cellen waarbij zeer hoge temperaturen ontstaan van meer dan 800º Celsius. Minstens zo gevaarlijk is dat hierbij veel schadelijke en explosieve gassen vrijkomen. Een accubrand leidt vaak tot een zeer felle vuurzee, projecties van electrolyte en metalen delen. Een accubrand is hierdoor wezenlijk anders dan een conventionele brand en brengt zeer specifieke risico’s met zich mee. 

Wat zijn oorzaken van thermal runaway?

Thermal runaway kan door diverse factoren worden veroorzaakt. De meest voorkomende oorzaken van thermal runaway zijn: overladen van de batterijen (vaak door foutieve laders), beschadiging, oververhitting, kortsluiting en te snel ontladen van de batterij. 

Is een accubrand te blussen met een standaard schuimblusser?

Nee. Bij reguliere schuim brandblussers heeft het schuim als doel om de brand te smoren. In eerste instantie zullen de vlammen wel neerslaan, maar door de isolerende werking van het schuim zal de temperatuur van de vuurhaard weer oplopen waardoor de thermal runaway niet wordt gestopt. De accubrand wordt hiermee dus niet geblust. Klik hier voor onze AVD brandblussers die speciaal ontwikkeld zijn voor het blussen en controleren van accubranden.

Is een accubrand te blussen met een poederblusser?

Nee, een poederblusser zorgt niet voor koeling van de vuurhaard waardoor de thermal runaway niet wordt gestopt. Koelen is essentieel voor het kunnen blussen en beheersen van accubranden. 

Is een lithium accubrand te blussen met water?

Zeer beperkt en met risico’s. Water geleidt, dus er zal kortsluiting ontstaan. Hiernaast kan de reactie van water op de accu leiden tot het vrijkomen van ontplofbaar waterstofgas. Het blussen van accu’s met water is dus niet zonder risico’s. Hoewel water wel voor koeling zorgt, is er door de lage viscositeit zeer veel van nodig om enige effectiviteit te hebben bij het blussen van een batterij brand. 

Hoe effectief zijn blusmiddelen met water en een additief bij lithium accuranden?

Zeer beperkt. Bij de meeste blusmiddelen die bestaan uit water met een additief, heeft het additief (vaak minder dan 1%) geen toegevoegde waarde ten opzichte van blussen met 100 procent water. Sterker nog, uit onze testen is gebleken dat water effectiever is bij batterijbranden dan water met een additief. AVD is geen water met een additief, maar is een dispersie met tenminste 13% vermiculiet. Dit maakt AVD het beste blusmiddel voor lithium batterijbranden. Klik hier voor ons assortiment AVD brandblussers, die speciaal ontwikkeld zijn voor accubranden. 

Hoe blus je een accubrand?

Lees meer over het blussen van een batterijbrand in deze blog