Blog

Wat is thermal runaway?

Thermal runaway is het ‘thermisch op hol slaan’ van een lithium-ion batterij. Een proces waarbij de temperatuur in de batterij zo hoog wordt dat de omstandigheden veranderen, wat voor nog hogere temperaturen zorgt. Gevolgen zijn het vrijkomen van (gevaarlijke) gassen, vaak een zeer felle vuurzee, projecties van elektrolyten en metalen delen.

Hoe ontstaat thermal runaway?

Thermal runaway kan ontstaan door diverse factoren. De meest voorkomende oorzaken zijn:

– Overladen van de batterijen (vaak door foutieve laders)
– Beschadiging
– Oververhitting
– Kortsluiting
– Te snel ontladen van de batterij

Waarom is een accu lastig te blussen?

Waarom is een lithium batterijbrand dan zo moeilijk om te blussen? Het grootste risico van Lithium-ion batterijen is dus dat ze in een thermal runaway gaan. Deze kettingreactie kan niet geblust worden met een normale blusser. 

Meer informatie over hoe je een batterijbrand blust? Lees het in deze blog!

We denken graag met je mee!

Gratis en vrijblijvend advies?

KMA Group levert al sinds 1866 de beste beschermingsproducten voor personen en goederen. Expertise en maatwerkoplossingen voor textiele bescherming en brandveiligheid. Afhankelijk van jouw specifieke wens kunnen we je adviseren in de beste oplossing.