BOUW, UTILITEIT EN TUINBOUW

Risico's lithium accu's

Lithium-ion accu’s zijn populair geworden vanwege hun hoge energiedichtheid en langdurige prestaties, vooral in elektrische voertuigen (EV’s). Hoewel ze tal van voordelen bieden, brengen ze ook enkele specifieke risico’s met zich mee, vooral in het geval van een storing, beschadiging of ongeval. het is belangrijk op te merken dat ze ook brandgevaar met zich mee kunnen brengen. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van lithium-accubranden. Ten eerste kan overladen van lithium-ion batterijen leiden tot een gevaarlijke situatie genaamd een thermische runaway, waarbij de batterij oververhit raakt en in brand vliegt. Daarnaast kan beschadiging van de batterij kortsluiting veroorzaken en de kans op oververhitting vergroten. Dit kan optreden als een apparaat met een lithium-ion batterij valt of blootgesteld wordt aan zware impact. Verkeerd gebruik of opladen van apparaten met lithium-ion batterijen kan ook het brandrisico vergroten. Het gebruik van niet-originele oplaadkabels of -adapters die niet geschikt zijn voor de batterij kan gevaarlijk zijn.

Toepassing lithium accu’s in gereedschap

Op bouwplaatsen over de hele wereld zijn draadloze boormachines, cirkelzagen, schroefmachines en slijpmachines niet meer weg te denken. Deze gereedschappen bieden werknemers een ongekende mobiliteit en flexibiliteit, waardoor ze efficiënter kunnen werken zonder dat ze gebonden zijn aan stopcontacten of verlengsnoeren. Bovendien hebben lithium-ion accu’s een langere levensduur en een hogere energiedichtheid, wat resulteert in krachtige gereedschappen die betrouwbaar zijn en langdurig kunnen worden gebruikt op de bouwplaats.

In de tuinbouwsector worden lithium-ion accu’s gebruikt in een breed scala aan gereedschappen en machines, zoals grasmaaiers, trimmers, heggenscharen en bladblazers. Deze draadloze tuinmachines maken het onderhoud van tuinen en groenvoorzieningen gemakkelijker en efficiënter, zonder dat er rekening hoeft te worden gehouden met verlengsnoeren of de beperkingen van brandstof aangedreven machines.

Ook voor onderhoudswerkzaamheden aan infrastructuur, zoals wegen, bruggen en gebouwen, zijn lithium-ion accu’s onmisbaar geworden. Elektrische gereedschappen zoals betonboren, slijpmachines en slagmoersleutels met lithium-ion accu’s bieden werknemers meer mobiliteit en efficiëntie op de bouwplaats, waardoor ze zelfs op afgelegen locaties kunnen werken zonder beperkt te worden door de beschikbaarheid van stroom.

Bouw - Lion Fire Safety

Risico beperkende maatregelen

Het beperken van het risico op lithiumbranden in gereedschap vereist verschillende essentiële maatregelen om de veiligheid te waarborgen. Het belangrijk om geschikte brandblusmiddelen bij de hand te hebben en ervoor te zorgen dat mensen getraind zijn in het juiste gebruik ervan. Dit omvat het kennen van de juiste blusmethoden en het kunnen omgaan met verschillende brandscenario’s. Het hebben van brandblussers of andere geschikte blusmiddelen die specifiek zijn ontworpen om lithiumbranden te bestrijden, kan van vitaal belang zijn om de situatie onder controle te houden en de schade te beperken in geval van een brand.

Oplossingen op maat

Lion Fire Safety staat klaar om je te ondersteunen bij het waarborgen van de brandveiligheid van jouw bedrijf. Wij begrijpen dat elke organisatie unieke uitdagingen en vereisten heeft als het gaat om brandpreventie en -beveiliging. Daarom bieden wij vrijblijvende adviesgesprekken aan om uw specifieke behoeften te bespreken en op maat gemaakte oplossingen voor te stellen die aan jouw eisen voldoen.

Neem vandaag nog contact met ons op om een vrijblijvend adviesgesprek in te plannen en ontdek hoe Lion Fire Safety kan helpen om jouw bedrijf te beschermen tegen brandgevaar. Veiligheid staat bij ons voorop!

Get in touch
Vul het contactformulier in voor een vrijblijvend adviesgesprek of stel jouw vraag