ELEKTRISCHE VOERTUIGEN

Risico's lithium accu's

Lithium-ion accu’s zijn populair geworden vanwege hun hoge energiedichtheid en langdurige prestaties, vooral in elektrische voertuigen (EV’s). Hoewel ze tal van voordelen bieden, brengen ze ook enkele specifieke risico’s met zich mee, vooral in het geval van een storing, beschadiging of ongeval. het is belangrijk op te merken dat ze ook brandgevaar met zich mee kunnen brengen. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van lithium-accubranden. Ten eerste kan overladen van lithium-ion batterijen leiden tot een gevaarlijke situatie genaamd een thermische runaway, waarbij de batterij oververhit raakt en in brand vliegt. Daarnaast kan beschadiging van de batterij kortsluiting veroorzaken en de kans op oververhitting vergroten. Dit kan optreden als een apparaat met een lithium-ion batterij valt of blootgesteld wordt aan zware impact. Verkeerd gebruik of opladen van apparaten met lithium-ion batterijen kan ook het brandrisico vergroten. Het gebruik van niet-originele oplaadkabels of -adapters die niet geschikt zijn voor de batterij kan gevaarlijk zijn.

Toepassing lithium accu’s in voertuigen

Lithium-ion accu’s zijn de meest gebruikte energiebron in elektrische auto’s. Ze bieden een hoog vermogen en energiedichtheid, waardoor EV’s een aanzienlijk bereik hebben en snel kunnen opladen. Deze accu’s stellen elektrische voertuigen in staat om emissievrij te rijden, wat bijdraagt aan een schonere en duurzamere mobiliteit.

In hybride voertuigen werken lithium-ion accu’s samen met een verbrandingsmotor en elektromotor om brandstofefficiëntie te maximaliseren en emissies te verminderen. Plug-in hybride voertuigen maken gebruik van een grotere accucapaciteit die via het elektriciteitsnet kan worden opgeladen, waardoor ze langere afstanden emissievrij kunnen afleggen.

Lithium-ion accu’s worden ook veel gebruikt in elektrische scooters, motorfietsen en fietsen vanwege hun lage gewicht, compacte formaat en hoge energiedichtheid. Deze accu’s maken elektrische tweewielers praktisch en efficiënt voor stadsvervoer en recreatief gebruik.

Risico beperkende maatregelen

Het beperken van het risico op lithiumbranden in voertuigen vereist verschillende essentiële maatregelen om de veiligheid te waarborgen. Ten eerste is het van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat apparaten met lithium-ion batterijen alleen worden opgeladen met de bijbehorende oplaadkabels en -adapters die zijn goedgekeurd door de fabrikant. Het vermijden van het gebruik van goedkope of niet-originele oplaadaccessoires is noodzakelijk, aangezien deze van inferieure kwaliteit kunnen zijn en het risico op oververhitting vergroten.

Daarnaast is het belangrijk om geschikte brandblusmiddelen bij de hand te hebben en ervoor te zorgen dat mensen getraind zijn in het juiste gebruik ervan. Dit omvat het kennen van de juiste blusmethoden en het kunnen omgaan met verschillende brandscenario’s. Het hebben van brandblussers of andere geschikte blusmiddelen die specifiek zijn ontworpen om lithiumbranden te bestrijden, kan van vitaal belang zijn om de situatie onder controle te houden en de schade te beperken in geval van een brand.

Oplossingen op maat

Lion Fire Safety staat klaar om je te ondersteunen bij het waarborgen van de brandveiligheid van jouw bedrijf. Wij begrijpen dat elke organisatie unieke uitdagingen en vereisten heeft als het gaat om brandpreventie en -beveiliging. Daarom bieden wij vrijblijvende adviesgesprekken aan om uw specifieke behoeften te bespreken en op maat gemaakte oplossingen voor te stellen die aan jouw eisen voldoen.

Neem vandaag nog contact met ons op om een vrijblijvend adviesgesprek in te plannen en ontdek hoe Lion Fire Safety kan helpen om jouw bedrijf te beschermen tegen brandgevaar. Veiligheid staat bij ons voorop!

Get in touch
Vul het contactformulier in voor een vrijblijvend adviesgesprek of stel jouw vraag