Hoe ontstaat een bedrijfsbrand?

De afgelopen tijd is het vaak in het nieuws: meerdere panden vatten helaas vlam. Het is hartje zomer en de temperaturen lopen hoog op. Maar hoe kan een (bedrijfs)brand eigenlijk ontstaan? Lees meer over de risico’s.

Meer informatie?

De risico's

Er zijn verschillende manieren waarop brand kan ontstaan bij een bedrijf. Denk aan:

1. Oververhitting van machines, defecte bedrading, verouderde of slechte kwaliteit van elektrische apparaten wat kan leiden tot kortsluiting

2. Brandbare materialen zoals papier, karton, hout en vloeistoffen zoals brandstof of oplosmiddelen

3. Verwarmingssystemen

4. Menselijke fouten zoals slecht onderhoud van apparatuur of gebrek aan training

5. Natuurlijke oorzaken zoals bliksem of zonnestralen

3200 bedrijfsbranden in de eerste helft van 2021

Volgens de laatste rapporten van het Verbond van Verzekeraars waren er in de eerste helft van 2021 zo’n 3200 branden bij bedrijven in Nederland. Het gaat hierbij om een voorlopig aantal, de exacte cijfers van heel 2021 zijn nog niet bekend. Iedere brand is er één te veel, dus check snel hoe je preventieve maatregelen kunt nemen! 

Preventieve maatregelen

De energietransitie brengt naast de genoemde gevaren meer nieuwe risico’s met zich mee. Denk zoal aan werknemers die hun elektrische auto in de bedrijfsgarage parkeren, de toename van het gebruik van tablets, elektrisch gereedschap en e-bikes. Al deze voorbeelden bevatten Lithium-Ion batterijen die eveneens een nieuw brandrisico vormen. Het is dus belangrijk dat bedrijven de nodige preventieve maatregelen treffen, zoals het installeren van brandalarm- en sprinklersystemen, het trainen van medewerkers in brandveiligheid en het regelmatig controleren en onderhouden van apparatuur om brandrisico’s te minimaliseren!

Meer weten over hoe je brandveiligheid op de werkplek kunt aanpakken? Lees hier onze tips.