SCHOLEN

Risico's lithium accu's

Lithium-ion batterijen bieden veel voordelen, maar het is belangrijk op te merken dat ze ook brandgevaar met zich meebrengen. Zelfs in schoolomgevingen. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van lithium-accubranden op scholen. Ten eerste kan overladen van lithium-ion batterijen leiden tot een gevaarlijke situatie genaamd een thermische runaway, waarbij de batterij oververhit raakt en in brand vliegt.

Daarnaast kan beschadiging van de batterij kortsluiting veroorzaken en de kans op oververhitting vergroten. Dit kan optreden als een apparaat met een lithium-ion batterij valt of blootgesteld wordt aan zware impact. Verkeerd gebruik of opladen van apparaten met lithium-ion batterijen kan ook het brandrisico vergroten. Het gebruik van niet-originele oplaadkabels of -adapters die niet geschikt zijn voor de batterij kan gevaarlijk zijn.

Tot slot kan onjuiste opslag van lithium-ion batterijen, zoals blootstelling aan hoge temperaturen of vochtigheid, het risico op brand vergroten. Het is daarom essentieel om strikte veiligheidsmaatregelen te implementeren om brandincidenten met lithium-accu’s op scholen te voorkomen.

Toepassing lithium accu’s op scholen

Lithium-ion batterijen worden op verschillende manieren gebruikt in scholen vanwege hun hoge energiedichtheid en draagbaarheid. Een van de belangrijkste toepassingen is in draagbare elektronica, zoals laptops, tablets en andere mobiele apparaten die door zowel studenten als docenten worden gebruikt voor educatieve doeleinden. De batterijen bieden een langere levensduur en zijn lichter van gewicht dan traditionele batterijen, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in een schoolomgeving.

Daarnaast worden lithium-ion accu’s ook ingezet in elektrische voertuigen op schoolcampussen, zoals scooters of fietsen, die dienen als milieuvriendelijke en efficiënte transportmiddelen voor studenten en medewerkers. Deze voertuigen maken gebruik van lithium-ion accu’s vanwege hun snelle laadtijden, waardoor ze praktisch en gebruiksvriendelijk zijn voor dagelijks gebruik op de campus.

Scholen - Lion Fire Safety

Risico beperkende maatregelen

Om het risico van accubranden te beperken, is het essentieel dat scholen strikte veiligheidsprotocollen implementeren. Dit omvat niet alleen het regelmatig inspecteren van batterijsystemen, maar ook het installeren van geschikte brandblusapparatuur en opslagkasten. Door deze maatregelen te nemen, kunnen bedrijven voldoen aan alle relevante voorschriften en richtlijnen met betrekking tot het gebruik, de opslag en het onderhoud van lithium-accu’s op scholen. Op deze manier kunnen ze het risico op accubranden minimaliseren en de veiligheid van de aanwezige studenten en docenten waarborgen.

Oplossingen op maat

Lion Fire Safety staat klaar om je te ondersteunen bij het waarborgen van de brandveiligheid van jouw bedrijf. Wij begrijpen dat elke organisatie unieke uitdagingen en vereisten heeft als het gaat om brandpreventie en -beveiliging. Daarom bieden wij vrijblijvende adviesgesprekken aan om uw specifieke behoeften te bespreken en op maat gemaakte oplossingen voor te stellen die aan jouw eisen voldoen.

Neem vandaag nog contact met ons op om een vrijblijvend adviesgesprek in te plannen en ontdek hoe Lion Fire Safety kan helpen om jouw bedrijf te beschermen tegen brandgevaar. Veiligheid staat bij ons voorop!

Get in touch
Vul het contactformulier in voor een vrijblijvend adviesgesprek of stel jouw vraag