Zó zorg je voor brandveiligheid op superjachten

Brand aan boord: door de beperkte ruimte en vaak afgelegen ligging van een schip is het direct levensgevaarlijk. Ook maakt het vrijkomen van rook en giftige gassen het beheersen van de brand moeilijker en worden vluchtroutes al snel moeilijk begaanbaar. Daarom is het belangrijk om de juiste maatregelen te nemen! Kies de juiste veiligheidsuitrusting en minimaliseer het risico op brand. Lees meer over hoe je dit aanpakt.

Stel uw vraag

De meest voorkomende oorzaken van brand aan boord

Elektrische storingen, brandstoflekken en oververhitting van machines zoals motoren, boilers en generatoren zijn de meest voorkomende oorzaken van brand aan boord. En de laatste jaren is daar nog een nieuwe risicocategorie bijgekomen, namelijk het toenemende gebruik van lithium-ion batterijen.

Lithiumbatterijen worden vanwege hun hoge energiedichtheid en lange levensduur steeds vaker aan boord van (super)jachten aangetroffen. Deze batterijen zijn echter ook zeer gevoelig voor oververhitting en brand. Ze worden dan ook niet alleen meer gebruikt in elektronische apparaten als laptops en iPads, maar ook in jetski’s, scooters, ‘wingfoils in de beachclub’, en steeds vaker in de voortstuwing van schepen.

Maritiem - Lion Fire Safety

Speciale veiligheidsmaatregelen

Dit betekent niet alleen een nieuw brandrisico voor superjachten, want ook lithium-ion accubranden vragen vanwege de specifieke eigenschappen om speciale veiligheidsmaatregelen.

Batterijbranden worden veroorzaakt door de ‘thermal runaway’ van een lithium-ionbatterij. Dit is een proces waarbij de temperatuur in de accu zo hoog wordt dat de omstandigheden veranderen, met als gevolg nog hogere temperaturen. De gevolgen? Het vrijkomen van veel (gevaarlijke) gassen, intense hitte, een zeer felle vuurzee, projecties van elektrolyten en metalen onderdelen. Hierdoor kan een batterijbrand snel overslaan naar de omgeving, met desastreuze gevolgen.

Een Lithium accu brand is niet te blussen met reguliere blusmiddelen. Daarom is het essentieel om speciaal voor Lithium-Ion accu’s ontwikkelde veiligheidsvoorzieningen te hebben!

Maritiem - Lion Fire Safety

Zo ga je om met de risico's

De juiste brandveiligheidsmaatregelen zijn afhankelijk van het superjacht. Daarom is persoonlijk advies zo belangrijk. Dit kan altijd vrijblijvend bij KMA Group! Belangrijke veiligheidsmaatregelen kunnen zijn:

  • Blusdekens: ze zijn er in verschillende soorten en maten, maar welke is van toepassing op uw situatie?
  • Brandblussers: hoeveel liter blusmiddel is er nodig op uw superjacht?
  • Accu’s: zorg ervoor dat deze altijd op een veilige plaats én onder toezicht worden geladen. Maak gebruik van brandwerende hoezen en afscheidingen die brandoverslag voorkomen bij een incident.

Wilt u weten hoe u in uw specifieke situatie omgaat met de risico’s? Vraag geheel vrijblijvend een adviesgesprek aan.

Neem contact met ons op

KMA Group creëert sinds 1866 de beste beschermingsproducten voor mensen, goederen en omgevingen. We bieden zowel productontwikkeling als productiecoördinatie voor grotere volumes. Al onze producten hebben één ding gemeen: ze bieden onder alle omstandigheden een optimale bescherming. Hierbij staat innovatie bij ons centraal en maken wij continu gebruik van de nieuwste materialen en productietechnieken. Uiteraard volgens de hoogste kwaliteitsnormen, inclusief ISO-certificering.