HORECA

Risico's lithium accu's

Lithium-ion batterijen bieden veel voordelen, maar het is belangrijk op te merken dat ze ook brandgevaar met zich mee brengen. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van lithium-accubranden. Ten eerste kan overladen van lithium-ion batterijen leiden tot een gevaarlijke situatie genaamd een thermische runaway, waarbij de batterij oververhit raakt en in brand vliegt. Daarnaast kan beschadiging van de batterij kortsluiting veroorzaken en de kans op oververhitting vergroten. Dit kan optreden als een apparaat met een lithium-ion batterij valt of blootgesteld wordt aan zware impact. Verkeerd gebruik of opladen van apparaten met lithium-ion batterijen kan ook het brandrisico vergroten. Het gebruik van niet-originele oplaadkabels of -adapters die niet geschikt zijn voor de batterij kan gevaarlijk zijn.

Tot slot kan onjuiste opslag van lithium-ion batterijen, zoals blootstelling aan hoge temperaturen of vochtigheid, het risico op brand vergroten. Het is daarom essentieel om strikte veiligheidsmaatregelen te implementeren om brandincidenten met lithium-accu’s te voorkomen. 

Toepassing lithium accu’s in de horeca

Lithium-accu’s zijn veelzijdig aanwezig in de horeca en de hotelindustrie vanwege hun veelzijdigheid en hun vermogen om de efficiëntie te verbeteren.

Allereerst worden de lithium batterijen gebruikt voor draagbare elektronica, zoals tablets voor het opnemen van bestellingen, mobiele betaalterminals en communicatiesystemen. Dankzij hun langere levensduur en snellere oplaadtijd zijn lithium-accu’s perfect geschikt voor deze intensieve toepassingen, waarbij betrouwbaarheid en mobiliteit essentieel zijn. Bovendien worden lithium-accu’s gebruikt voor het opladen van elektrische voertuigen, zoals fietsen, die steeds populairder worden in de horeca en hotelindustrie voor het verkennen van de omgeving.

Horeca - Lion Fire Safety

Risico beperkende maatregelen

Om het risico op lithiumbranden in de horeca en hotelbranche te beperken, zijn verschillende maatregelen essentieel. Allereerst is het van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat apparaten met lithium-ionbatterijen alleen worden opgeladen met de bijbehorende oplaadkabels en -adapters die zijn goedgekeurd door de fabrikant. Het vermijden van het gebruik van goedkope of niet-originele oplaadaccessoires is noodzakelijk, aangezien deze van inferieure kwaliteit kunnen zijn en het risico op oververhitting vergroten.

Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor geschikte brandblusmiddelen in de horecagelegenheden en hotels, en ervoor te zorgen dat het personeel getraind is in het juiste gebruik ervan. Dit omvat het kennen van de juiste blusmethoden en het kunnen omgaan met verschillende brandscenario’s. Het implementeren van duidelijke noodprocedures is ook van vitaal belang voor het geval van een brandincident. Dit omvat het opstellen van evacuatieplannen en communicatiestrategieën, zodat het personeel en de gasten snel en effectief kunnen handelen in noodsituaties.

Oplossingen op maat

Lion Fire Safety staat klaar om je te ondersteunen bij het waarborgen van de brandveiligheid van jouw bedrijf. Wij begrijpen dat elke organisatie unieke uitdagingen en vereisten heeft als het gaat om brandpreventie en -beveiliging. Daarom bieden wij vrijblijvende adviesgesprekken aan om uw specifieke behoeften te bespreken en op maat gemaakte oplossingen voor te stellen die aan jouw eisen voldoen.

Neem vandaag nog contact met ons op om een vrijblijvend adviesgesprek in te plannen en ontdek hoe Lion Fire Safety kan helpen om jouw bedrijf te beschermen tegen brandgevaar. Veiligheid staat bij ons voorop!

Get in touch
Vul het contactformulier in voor een vrijblijvend adviesgesprek of stel jouw vraag