MARITIEM

Risico's lithium accu's

Lithium-accubranden vormen een reëel risico in de maritieme sector vanwege de wijdverbreide adoptie van lithium-ion batterijen voor verschillende toepassingen aan boord van schepen. Hoewel deze batterijen efficiënt en krachtig zijn, brengen ze ook specifieke brandrisico’s met zich mee vanwege het potentieel voor thermische incidenten en thermische doorbraak, die kunnen leiden tot brand en zelfs explosies.

Het risico op een lithium-accubrand wordt vergroot door factoren zoals oververhitting, mechanische beschadiging, kortsluiting of defecten in de batterijen zelf. Eenmaal ontstoken, kan een lithium-accubrand moeilijk te blussen zijn en kan deze snel uitbreiden, waardoor het een ernstig gevaar vormt voor de bemanning, passagiers en het schip zelf.

Maritieme toepassing lithium accu’s

Lithium-ion batterijen worden in de maritieme sector op verschillende manieren gebruikt vanwege hun hoge energiedichtheid en langdurige prestaties.

Lithium-ion accu’s worden steeds vaker ingezet als energiebron voor elektrische voortstuwingssystemen op boten en schepen. Dit biedt een efficiënt en milieuvriendelijk alternatief voor traditionele brandstofmotoren, wat resulteert in minder uitstoot van schadelijke stoffen en lagere operationele kosten. Daarnaast dienen lithium-ion accu’s  als back-upstroomvoorziening voor noodsituaties aan boord van schepen. Ze kunnen kritieke systemen zoals navigatieapparatuur, communicatiesystemen en verlichting van stroom voorzien in geval van een stroomstoring. Ook worden deze batterijen gebruikt voor het voeden van elektrische hulpsystemen aan boord, zoals lieren, kranen, hydraulische systemen en airconditioning.

Tot slot worden lithium-ion batterijen gebruikt in energieopslagsystemen op schepen, zoals hybride en volledig elektrische schepen. Deze systemen slaan overtollige energie op van bijvoorbeeld zonnepanelen of windturbines, om deze later te gebruiken wanneer er een tekort aan energie is.

Maritiem - Lion Fire Safety

Risico beperkende maatregelen

Om het risico van accubranden te beperken, is het essentieel dat maritieme bedrijven strikte veiligheidsprotocollen implementeren. Dit omvat niet alleen het regelmatig inspecteren van batterijsystemen, maar ook het installeren van geschikte brandblusapparatuur en opslagkasten. Door deze maatregelen te nemen, kunnen bedrijven voldoen aan alle relevante voorschriften en richtlijnen met betrekking tot het gebruik, de opslag en het onderhoud van lithium-accu’s aan boord van schepen. Op deze manier kunnen ze het risico op accubranden minimaliseren en de veiligheid van de bemanning, passagiers en het schip waarborgen.

Oplossingen op maat

Lion Fire Safety staat klaar om je te ondersteunen bij het waarborgen van de brandveiligheid van jouw bedrijf. Wij begrijpen dat elke organisatie unieke uitdagingen en vereisten heeft als het gaat om brandpreventie en -beveiliging. Daarom bieden wij vrijblijvende adviesgesprekken aan om uw specifieke behoeften te bespreken en op maat gemaakte oplossingen voor te stellen die aan jouw eisen voldoen.

Neem vandaag nog contact met ons op om een vrijblijvend adviesgesprek in te plannen en ontdek hoe Lion Fire Safety kan helpen om jouw bedrijf te beschermen tegen brandgevaar. Veiligheid staat bij ons voorop!

Get in touch
Vul het contactformulier in voor een vrijblijvend adviesgesprek of stel jouw vraag